Ove PROIZVODE koristite ČESTO, a zbog toga možda NEĆETE IMATI DECU!

Koliko puta ste sebe (ili svoju mamu) uhvatili kako opsesivno ribate kadu, WC šolju ili sudoperu? Nakon ovog teksta malo ćete da razmislite o tome da li vam je ekstremna higijena baš toliko važna.

Svi mi volimo da nam dom blista, a naročito kad su u pitanju kuhinja i kupatilo. Pored toga što želimo da sve bude bez prljavština, važno nam je da na pojedinim površinama ne bude ni bakterija, ni drugih mikroba. Ali, izgleda da, ako preterujemo s kojekakvim hemikalijama, sebi i svojim bližnjima na taj način pravimo više štete nego koristi.

Kako pokazuje najnovija studija, sastojci koji se nalaze u sprejevima za čišćenje kuhinjskih i sanitarnih površina smanjuju plodnost kod miševa, a naučnici se plaše da je isti efekat ovih preparata i na ljude.

U pitanju su supstance iz grupe kvartarnih amonijačnih katjona (amonijumskih soli), koje su odlične u suzbijanju mikroorganizama koji inače mogu da izazovu opasne bolesti.

Međutim, istraživanja Tehnološkog univerziteta u Virdžiniji otkrila su da je pri izlaganju ovim jedinjenjima kod mužjaka zamoraca došlo do značajnog opadanja kvaliteta spermatozoida, a kod ženki poremećenih i ređih ovulacija.

Foto-ilustracija: Profimedia

Životinjama su u vodu sipana jedinjenja benzalkonijum hlorid i didecildimetilamonijum hlorid, a ispostavilo se da su ženkama periodi teranja trajali višestruko kraće nego inače. Mužjacima je ne samo opao broj spermatozoida, već su oni bili i manje pokretljivi i efikasni u oplođenju jajašceta.

Kada vidimo kakvi su posledice po miševe, ne možemo da se ne zabrinemo u vezi sa tim kako ovi proizvodi utiču na plodnost muškaraca i žena – rekla je Trejsi Vudruf, profesorka na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, komentarišući studiju objavljenu u časopisu “Reproductive Toxicology”.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

Dodatni problem je što se ove hemikalije ne nalaze samo u sredstvima za čišćenje kuće, već i u preparatima za čišćenje algi iz bazena, u anti-statičkim preparatima za veš, hemikalijama za brisanje drvenog nameštaja, pa i nekim kozmetičkim proizvodima.

 

Naravno, bez njih ne bi bilo moguće očistiti bolnice i javne ustanove, posebno od smrtonosnih bakterija kao što je zloglasna klostridija.

Foto-ilustracija: Foter

Ruku na srce, životinje su izlagane su izrazito visokim koncentracijama hemikalija, kakvim čovek nikad nije izložen, pa su zapravo rezultati istraživanja upitni.

Sve u svemu, kad se gleda na duže staze, eksperti savetuju da se ne odričete ovih preparata, ali da budete oprezni pri njihovoj upotrebi, odnosno da obavezno nosite zaštitne rukavice, a ako treba i masku za slučaj pojave isparenja, a proizvod dobrano isperete sa površina koje ste prali.

(Telegraf.rs / Scientific American)

error: