MERKELOVA U HAOSU: Nemačka vojska izlazi na ulice protiv naroda, prvi put od Drugog svetskog rata

Usred rastućeg nacionalizma u Nemačkoj i nepopularnosti njenog lidera Angele Merkel zbog njene imigracione politike “otvorenih granica“, zemlja se sada priprema da rasporedi trupe u okviru svojih granica po prvi put posle Drugog svetskog rata.

Zamišljena opasnost od terorizma srednje-istočnih izbeglica koje dolaze u Nemačku je primorala njene lidere da razmišljaju o raspoređivanju trupa u slučaju terorističkog napada velikih razmera.

Rastu strahovi da je potencijal za teroristički napad velikih razmera “moguć, čak i verovatan“, sudeći po načelniku štaba Udruženih zajedničkih snaga, generalu-potpukovniku Martinu Šelisu.

Do zabrinutosti od potencijalne pretnje je došlo jer skoro 30.000 azilanata nastavlja da preplavljuje zemlju svakog meseca samo iz Sirije. Sve u svemu, Nemačka je primila oko 2.1 miliona imigranata prošle godine a više od polovine njih su bile izbeglice.

Planovi da se mobilišu vojnici za borbu protiv terorizma u okviru domaćih granica je veoma kontroverzan koncept za zemlju koja je pre samo sedam decenija uklonjena iz totalitarne vladavine. Takvi napori čak nisu ni bili dozvoljeni do sudske odluke 2012. godine kojom je proširen Član 35 Ustava Nemačke da se dozvoli raspoređivanje oružanih snaga u okviru domaćih granica, ali samo kao odgovor na teroristički napad “katastrofalnih razmera.“

Po Šelisu, nemačka vojna sredstva su ključne važnosti za pružanje brzog, efikasnog odgovora na teroristički napad velikih razmera. NBC vesti izveštavaju:

“Ono što je bitno u terorističkoj situaciji velikih razmera je da se deluje brzo i efikasno,“ reakao je on za NBC vesti. “To zahteva procedure kojima treba koordinirati i praktikovati.“

Šelis je dodao da vojna pomoć u ponudi može imati i nadzor na malim visinama vazdušnog prostora, kontrolne punktove, eksplozivna sredstva, pa čak i savete o nuklearnim, biološkim i hemijskim pretećim situacijama.

“Mi takođe možemo da obezbedimo mogućnosti mobilne laboratorije,“ rekao je Šelis. “Naše trupa su odlično obučene. Isto važi i za medicinsko osoblje, koje je dobro upućeno u lečenje rana od metaka i opekotina.“

To je rekao, uz aktivnu snagu na dužnosti od samo 60.000 (u poređenju sa 1.4 m za SAD) drugih u okviru nemačkih vojnih činova koji veruju da bi pomaganje u domaćim operacijama proširilo osoblje.

Državne oružane snage su tanko raspoređene dok se obavljaju mirovne misije u Avganistanu, na Kosovu, Maliju i u Sredozemnom moru.

Prema nemačkom udruženju oružanih snaga, mnogi serviseri ne žele da budu korišćeni kao “privremena sredstva kod kuće.“

“Mi smo favorizovali planirani trening pod vođstvom policijskih snaga u cilju procene potencijalne uloge oružanih snaga u terorističkom scenariju velikih razmera,“ rekao je potpukovnik Ande Vustner, vođa grupe. “Ali ne bi trebalo da bude naš cilj da štitimo železničke stanice.“

Vustner kaže da su njegove kolege u Francuskoj i Belgiji upozorile da su ih njihove domaće bezbednosne dužnosti – kao što je patroliranje gradskim centrima – udaljile od obuke za njihove glavne odgovornosti, kao što su misije u inostranstvu.

Bili smo pod utiskom da je plan Merkelove bio jednostavno “možemo mi to“… da li je mislila “možemo mi to sa Bundesverom?“

error: